Bron : |

De bestuurder die werd opgepakt na het doodrijden van Paul Briers uit Hasselt, hangt mogelijk een zware celstraf boven het hoofd. Omdat het parket sterke aanwijzingen heeft van ‘kwaadwillige belemmering van het verkeer’ -mogelijk zelfs een straatrace- gaat het in theorie om een misdaad. Zwaar genoeg om mogelijk voor het hof van assisen te moeten verschijnen. Ook bij het ongeval in Tongeren werd één bestuurder om gelijkaardige redenen aangehouden. “Maar alles zit nog in een onderzoeksfase”, zeggen ze bij het parket.

Marco Mariotti

Een ongeval is rap gebeurd, en soms kent dat helaas een slechte afloop voor één van de partijen. De bestuurder die het ongeval mogelijk veroorzaakte kent dan zelden een straf, tenzij er meer aan de hand is. Bij het ongeval in Kermt afgelopen weekend, blijkt dat de betrokken bestuurder aan hoge snelheid en met gierende banden door de straten reed.

“We zagen een auto voorbij vliegen en zeiden nog tegen elkaar: amai, wat rijdt die hard!”, vertelt ooggetuige Myrthe. “De wagen miste zijn bocht en is tegen de fietser geknald aan hoge snelheid. Het was een enorme klap en de fiets vloog in de lucht. Meteen belden we de hulpdiensten en een verpleegster ter plaatse begon meteen met de reanimatie.”

Het parket meent nu dat er sprake is van kwaadwillige belemmering in het verkeer, een kwalificatie die het gewone verkeersongeval overstijgt. En dat geldt ook voor de mogelijke gevolgen. Zo is de 38-jarige bestuurder aangehouden en zit hij in de cel. Deze week nog verschijnt hij voor de raadkamer.

“Alles zit nog in een onderzoeksfase, maar er wordt rekening gehouden met kwaadwillige belemmering", bevestigt Bruno Coppin van het parket. Concreet wordt er onderzocht of de betrokken bestuurder effectief aan het racen was door de straten of toch aan veel te hoge snelheid andere mensen in het verkeer en daarbuiten in gevaar bracht.

Assisen Omdat er een dode bij is gevallen en indien de kwaadwillige belemmering wordt bewezen, kan de verdachte in theorie zelfs voor het hof van assisen verschijnen. Kans bestaat ook dat dat herleid wordt naar de correctionele rechtbank. In het zwaarste scenario worden er celstraffen tussen de 20 en 30 jaar gegeven. Als er verzachtende omstandigheden worden ingeroepen, kan dat aantal naar beneden. De combinatie met het gepleegde vluchtmisdrijf dat ook nog eens werd gepleegd, maakt het er niet beter op.

Kans bestaat dat de verdachte effectief in de cel zal belanden, iets dat zelden gebeurt na verkeersongevallen. Ook de bestuurder die dit weekend in Tongeren achter op een oldtimer knalde, is aangehouden om dezelfde redenen. De twee inzittenden van de Triumph Spitfire raakten zwaargewond, een vrouw vecht zelfs nog voor haar leven.