Elektronisch toezicht als autonome straf

Lees hoe elektronisch toezicht als autonome straf gebruikt wordt om voorwaardelijke veroordelingen van criminelen mee te verhogen.

Geschreven door Charlotte Ruelens

Laatste keer bijgewerkt op March 4th, 2023

De Potpourri II wet bracht een belangrijke wijziging met zich mee in verband met de bepalingen omtrent het elektronisch toezicht. 

 

 

Art. 37 ter en 37 quater Sw.


De Potpourri II wet voert het elektronisch toezicht als autonome straf in en omschrijft deze als “de verplichting om gedurende een door de rechter bepaalde termijn aanwezig te zijn op een bepaald adres, behoudens toegestane verplaatsingen of afwezigheden, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van elektronische middelen om dit te controleren en waaraan voorwaarden worden gekoppeld."

 

Verjaring na 6 maanden


Belangrijk op te merken is dat de wet voorziet dat wanneer de straf onder elektronisch toezicht geen aanvang heeft genomen binnen de 6 maanden waarop de rechtelijke beslissing in kracht van gewijsde is gegaan (lees: definitief is geworden) en waarbij de overschrijding niet te wijten is aan de veroordeelde zelf, de straf verjaart 6 maanden na afloop van de eerste termijn van 6 maanden.

Wanneer de overschrijding wel te wijten is aan de veroordeelde zelf, kan het OM beslissen dat de opgelegde vervangende gevangenisstraf moet worden uitgevoerd of kan ze ook nog uitstel tot uitvoering van het elektronisch toezicht verlenen.

 

Het OM beslist


In tegenstelling tot de werkstraf of de probatiestraf, voorziet de wet niet in een nieuwe procedure voor de rechtbank om de vervangende gevangenisstraf te kunnen uitvoeren wanneer het elektronisch toezicht niet volledig werd uitgevoerd of de opgelegde voorwaarden niet werden nagekomen.

Het is daarentegen het OM zelf dat beslist of de vervangende gevangenisstraf zal worden uitgevoerd. De veroordeelde wordt hierover niet gehoord.

 

Nog Vragen of bijstand nodig?
Al onze advocaten zijn gespecialiseerd in strafrecht. 
Contacteer ons vrijblijvend.
+32 (0)14 73 27 08
info@crimilex.be